Gestió emocional en temps de confinament


Està demostrat que el confinament és una circumstància estressant per diferents motius: la sensació de falta d’espai, la impossibilitat d’estar a l’aire lliure, la inactivitat, passar moltes hores sol o amb les persones que convius, etc. Això et pot dur a sentir-te sol o a enganxades amb la convivència.

Et donarem una guia per dur millor aquests dies.

Manté horaris regulars de son. La regularitat del son millora l’humor. Pots aprofitar més les hores de llum.

Tingues cura de la teva alimentació. Evita menjar per calmar l’ansietat. Menja el màxim de productes frescos i fuig dels ultra processats.


Mantén-te actiu físicament i intel·lectualment:

  • Fes exercici físic, ioga, etc.: existeixen aplicacions, vídeos a YouTube, entrenadors i gent que penja a Instagram els seus exercicis o entrenaments (dedica’t una estoneta a navegar per les xarxes i trobaràs l’opció que millor s’adapta a tu). L’exercici allibera endorfines que ajuden a estar més tranquil, descansar millor i estar de millor humor.

  • Varia les activitats durant el dia: aprofita per fer activitats i aficions a les que no li dediques gaire temps habitualment: sèries, pel·lícules, cantar, dibuixar, llegir, escoltar música, treballar, cuinar, netejar, prendre fotos, tocar algun instrument, dormir, etc. Treu a la llum la teva part més creativa. Això augmentarà la sensació de benestar i trenca amb la sensació de monotonia.

Dedica temps a les teves relacions interpersonals. És ben cert que el confinament ens impedeix el contacte físic amb els nostres, però gràcies a la tecnologia és possible seguir en contacte amb els nostres amics o familiars encara que no estem en el mateix espai. Fes us del WhatsApp, truca o vídeo trucada per continuar alimentant el teu entorn social en la mesura que puguis. A part de distreure’t i entretenir-te, les relacions socials juguen un paper important en l’autoestima i contribueixen a la reducció de l’estrès. Sobre tot recorda parlar amb els teus grans.

Si apareixen conflictes en la convivència, pensa que tots podem estar més sensibles, afloren sentiments com poden ser la por, la incertesa, l’aclaparament, etc. Intenta posar en pràctica aquestes pautes: l’escolta empàtica, sense interrompre el torn de l’altra persona i intenta entendre què li passa i des de quin estat emocional ho està dient (potser li aflorin emocions similars a les teves). De vegades és preferible posposar una conversa per tranquil·litzar-se i pensar en calma.

Prova a meditar. T’ajudarà a centrar l’atenció i a aturar els pensaments i la ruminació. Hi ha molts vídeos a YouTube, Apps, etc. O simplement seu, activa una alarma de 5 minuts, tanca els ulls i quedat quieta sense jutjar els pensaments ni les sensacions físiques, amb l’atenció posada sobre la respiració. Si surt cap emoció, observa-la i deixa-la córrer.

Et deixem uns enllaços oficials que poden ser del teu interès (defuig de llocs web de dubtosa reputació i de noticies falses):